Dzięki wsparciu Funduszy Norweskich już niedługo zbudujemy w 100% ekologiczny Browar przyjazny środowisku.
Ekologiczną produkcję uruchomimy w miejscowości Sycyna (woj. mazowieckie), zlokalizowanej kilka kilometrów od Zwolenia - obecnego miejsca produkcji naszych piw. Nieruchomość w Sycynie stanowią 4 budynki gospodarcze, które zostaną poddane rewitalizacji i przystosowane do produkcji ekologicznej. Inwestycja w Sycynie będzie stanowiła dodatkową lokalizację browaru, obecna przy Sportowej 3 w Zwoleniu, będzie dalej zakładem produkcji piw Maryensztadt.
W ramach projektu EkoBrowar realizowanego przy wsparciu Funduszy Norweskich, zostanie wdrożony szereg innowacji procesowych, które umożliwią produkcję przyjazną środowisku, minimalizując jej negatywny wpływ na klimat.
Planowane działania:
- odzysk ciepłej wody z wybicia brzeczki;
- odzysk energii cieplnej z filtratu;
- wykorzystanie filtratu i wysuszonej gęstwy drożdżowej w przemyśle i przetwórstwie;
- wykorzystywanie opakowań w pełni nadających się do recyklingu; minimalizacja folii i plastiku w konfekcji;
- instalacja fotowoltaiki;
- wykorzystanie azotu w zastępstwie dwutlenku węgla;
Rezultatem projektu będą również nowe na rynku produkty ekologiczne, zarówno piwa jak i napoje bezalkoholowe, oznaczone Eko Certyfikatem.
Projekt EkoBrowar korzysta z dofinansowania o wartości 4 200 000 zł otrzymanego od Norwegii. Wartośc ogólna projektu 9 376 991.10 zł. Celem projektu EkoBrowar jest poprawa pozycji konkurencyjnej GME Restauracje Sp. z o.o. Sp. k. poprzez wdrożenie innowacji procesowej i produktowej z wykorzystaniem rozwiązań technologicznych przyjaznych środowisku w okresie 01.07.2021 - 30.06.2023 r.
www.eeagrants.pl www.norwaygrants.pl www.parp.gov.pl/funduszenorweskie